Appel kruimel cake

Door het voorbakken van de appels, krijg je geen harde appels in de cake en dat is precies hoe het moet zijn en smaken. Probeer het op deze manier en je zult nooit meer anders willen. Door de kruimel laag geeft het net iets extra’s.

 

Ingrediënten

Voor de appelmengsel

  • 3/4 appels geschild in blokjes (Elstar of granny smith)
  • 40 g boter
  • 65 g rozijnen
  • 3 ½ el licht bruine suiker
  • 1 ½ el kaneel
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Snufje zout
  • 90 ml water

Voor het beslag

  • 130 g zachte roomboter
  • 90 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 2 grote eieren (L)
  • 190 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 50 ml melk

Voor de crumble

  • 45 g boter
  • 40 g witte suiker
  • 1 kleine ei
  • 65 g amandelbloem
  • 85 g bloem

Cakevorm 23 cm

Bereiding

  1. Bak de appels kort aan in een koekenpan met 40 g boter, citroensap, suiker, kaneel, rozijnen en het water tot ze halfzacht zijn en laat ze daarna goed afkoelen in de koelkast.
  2. Voor de kruimel laag meng met je handen de boter, suiker, ei, amandelbloem en de bloem tot een kruimel en zet het in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 175ºC
  4. Voor de cake klop de boter en de suiker tot een gladde massa en voeg hierbij de vanille en één voor één de eieren.
  5. Zeef de bloem en de bakpoeder bovenop het beslag samen met een snufje zout en mix het goed door.
  6. Bekleed de cakevorm met bakpapier tot 5 cm boven de rand.
  7. Giet  in 3 delen het beslag in de vorm. Een laag van van het beslag, dan de appels bovenop en dit nog 2 keer, eindig met het beslag.
  8. Verdeel het kruimel laag over de cake.
  9. Bak de cake 1 uur en 15 minuten op 175ºC
  10. Prik tussendoor met een saté prikker in de cake om te checken of het gaar is.
  11. Laat de cake volledig afkoelen voor het aansnijden.
FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten