Aspergesoep

Een heerlijke soepje vol van smaak. Als het aspergeseizoen er weer is dan raad ik je zeker aan om deze soep te gaan maken. Door de roux krijg je een heerlijk romig soepje. Laat als je de tijd hebt de aspergeschillen zolang mogelijk in de pan met het water, zodat je nog meer smaak krijgt.  

 Ingrediënten 

  • 650 g asperges 
  • 1800 ml water 
  • 2 stukjes foelie 
  • 2 tabletten kippen of groentebouillon   
  • 1 ½ el peterselie fijn gehakt
  • 1 pak gerookte zalm (optioneel) 

Voor de roux 

  • 60 g boter 
  • 1 sjalotje fijn gesnipperd 
  • 80 g bloem 
  • 350 ml melk 
  • ½ tl zout 

 Bereiding 

  1. Schil de asperges met een dunschiller en snijdt het harde uiteinde eraf maar gooi dit niet weg. Snijdt de asperges in stukjes. 
  2. Zet een ruime pan op het vuur, doe de aspergeschillen in de pan met water en laat dit op middelhoog vuur koken. Het liefst zolang mogelijk als je de tijd hebt. 
  3. Maak ondertussen de roux. Zet een pan op het vuur met de boter. Als de boter gesmolten is, voeg dan het uitje en bak dit een minuut aan. Voeg de bloem erbij en roer goed door zodat de bloem goed aanbakt en kook dit nog een minuut. Giet de melk erbij en roer goed door met een garde totdat alle klontjes verdwijnen. Maak het op smaak met zout en peper. 
  4. Zeef de pan met de aspergeschillen en giet het vocht weer terug in de pan. Doe de kippenbouillon blokjes in de pan en roer totdat ze helemaal opgelost zijn. 
  5. Giet de roux in de pan en roer goed door met een garde.  
  6. Doe de helft van de gesneden asperges in de pan en de rest is voor later inclusief alle kopjes van de asperges. 
  7. Als de asperges gaar zijn giet dit dan in een blender en pureer dit en giet het weer terug in de pan. Doe de rest van de asperges erbij en kook de asperges gaar. Prik tussendoor in de asperges om te checken of ze gaar zijn. Voeg de peterselie aan het einde. 
  8. Snijd de zalm in reepjes en serveer het erop.
FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten