Blauwe bessentaart met mascarponecrème

Dit blauwe bessen taart is een heerlijke taart met een opstapeling van heerlijke smaken en besmeerd met een mascarponecrème. Het is een taart die zeker de moeite waard is om te gaan maken. Uiteraard kan je deze taart ook in een ronde bakvorm bereiden.

Ingrediënten

Voor de sponscake

  • 4 eieren
  • 150 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 120 g bloem
  • 30 g maïzena
  • Snufje zout

Voor de blauwe bessen jam

  • 250 g blauwe bessen diepvries
  • 63 g suiker
  • 1 el citroensap
  • 1 el maïzena

Voor de custard

  • 300 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 80 g suiker
  • 2 1/2 el maïzena
  • halve vanille peul
  • Snufje zout

Voor de mascarponecrème

  • 350 g mascarpone
  • 200 ml geconcentreerd melk
  • 450 ml slagroom
  • 200 g witte chocolade gesmolten
  • citroenrasp van 1 citroen
  • 2 el citroensap

Bereiding

  1. Voor de custard verwarm op laag vuur de melk met de vanille.
  2. Klop in een kom met een garde de eidooiers met de suiker en de maïzena totdat het licht van kleur wordt.
  3. Giet kloppend de melk langzaam bij de eieren en blijf roeren. Giet alles weer terug in de pan en laat dit nog ongeveer 3 minuten koken totdat het een dikke mengsel wordt. Giet het in een kom of bord, bedek het met plasticfolie en zet het in de koelkast.
  4. Voor de blauwe bessen jam verwarm in een sauspan de bosbessen, suiker en de citroen en laat het koken totdat de blauwe bessen zacht worden. Meng in een kopje de maïzena met water en giet dit bij de blauwe bessen en roer het goed door. Giet de bessen in een kom en laat het afkoelen.
  5. Voor de mascarponecreme, smelt de chocolade in de magnetron.
  6. klop in een schone kom de mascarpone, witte chocolade en de geconcentreerde melk met een mixer.
  7. Giet de slagroom erbij en mix verder tot het een stevig beslag wordt.
  8. Voeg de citroensap en rasp en mix het nog kort door. Zet dit in de koelkast.
  9. Verwarm de oven voor op 175ºC
  10. Voor de sponscake klop de eieren met de suiker en vanillesuiker in een mixer totdat het luchtig wordt.
  11. Zeef de bloem met de maïzena bij het eimengsel en roer rustig met een spatel tot de bloem goed is gemengd.
  12. Giet het beslag in een ovenplaat bekleed met bakpapier en bak dit 20 minuten.
  13. Haal de plaat uit de oven en keer de schaal op de kop op een vlakke ondergrond en verwijder het bakpapier. Laat de sponscake goed afkoelen.
  14. Snijd 3 stukken biscuit van 11 cm breed.
  15. Leg 1 deel van het sponscake op een plaat en verdeel de blauwe bessen jam erover, smeer bovenop een dunne laag van de mascarponecrème.
  16. Leg een tweede sponscake erbovenop en verdeel daar de custard op.
  17. Leg de laatste sponscake erop smeer de mascarpone aan de bovenkant en zijkanten van de cake, maar houd wel wat over voor de versiering.
  18. Schep het overige crème in een spuitzak en spuit er toefjes op. Garneer op elk toefje een blauwe bes.
  19. Zet de taart in de koelkast om op te stijven.
FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten