Brioche

Dit heerlijke brood uit Frankrijk blijft een topper. Heerlijk met roomboter of wat je maar lekker vindt. En het perfecte brood voor wentelteefjes. Het vergt wel wat tijd en ik bedoel eigenlijk meer het rijzen. Je kunt dit ook een avond ervoor voorbereiden en in de koelkast laten rusten. En de volgende ochtend de resterende handelingen doen en daarna genieten van een verse brioche. 

Ingrediënten

  • 420 g bloem 
  • 8 g zout
  • 60 g suiker 
  • 14 g gist 
  • 120 ml melk lauwwarm 
  • 3 eieren 
  • 1 ½  tl vanille extract  
  • 120 g zachte boter 
  • 1 ei   

Bereiding 

  1. Giet in de kom van de mixer de melk, suiker en het gist en laat dit 5 minuten staan. 
  2. Voeg de eieren, bloem en het zout bij het gistmengsel en zet de mixer aan.  
  3. Kneedt het 5 minuten en doe de boter erbij en laat het 10 minuten mixen. Het deeg zal heel nat zijn. 
  4. Vet een kom in met neutrale olie en zet het deeg er in. Dek het af met plasticfolie en laat dit 2 uur rijzen. 
  5. Druk met je handen de lucht uit het deeg en zet de kom met het deeg in de koelkast voor een uur. 
  6. Verwarm de oven voor op 190ºC.
  7. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en halveer het deeg dan weer in twee gelijke stukken. 
  8. Rol het deeg in twee slierten, leg de twee deegslierten naast elkaar en rol om en om. Druk de punten onder het deeg. 
  9. Doe dit ook met de rest van het deeg. 
  10. Leg de deegrollen in een ovenplaat met bakpapier en bedek ze met een theedoek en laat het rijzen 1½ uur rijzen 
  11. Kluts een ei en besmeer de bovenkant van de brioche. 
  12. Zet de ovenplaat in de oven en bak dit 20 á 25 minuten of totdat de bovenkant goudbruin wordt. 
FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten