Ciabatta

Ciabatta is een heerlijk Italiaans brood waar je heel veel geduld voor moet hebben. Het beste is om een nacht ervoor de voorbereiding te treffen zodat je de volgende dag heerlijk brood hebt. Tip! zorg dat je handen tijdens het vouwen van het deeg steeds met water bevochtigd om het plakken te vermijden.

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 400 ml water
  • 1 tl gist
  • 1 tl zout
  • ½ el olijfolie

Bereiding

  1. Meng in een kom met het uiteinde van een pollepel 200 ml water met 250 g bloem en gist. Dek de kom af en zet het een nacht in de koelkast.
  2. Giet het overige 200 ml water bij het bloemmengsel, roer dit een paar keer door en giet dit weer in de kom van de mixer. Voeg hierbij het overige 250 g bloem samen met het zout.
  3. Mix het deeg op hoge snelheid 6 á 7 minuten of totdat het los begint te komen aan de zijkanten van de kom.
  4. Smeer de kom licht in met de olijfolie, zet het deeg erin, dek het af en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
  5. Zet een kom met water naast je klaar.
  6. Dompel je handen in het water, vouw het deeg 3 á 4 keer, zet het weer terug in de kom en laat het weer 1 uur rijzen. Herhaal dit nog 1 keer.
  7. Leg bijvoorbeeld een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi deze royaal met bloem.
  8. Strooi bloem op het aanrecht en stort het deeg neer. Strooi nog wat bloem aan de bovenkant van het deeg.
  9. Duw het deeg naar elkaar toe en maak er een vierkant van.
  10. Snijdt het deeg doormidden zodat je twee gelijke stukken hebt en duw de zijkanten naar binnen zodat je een lang ovaal brood hebt.
  11. Til voorzichtig èèn voor èèn het deeg over op de theedoek en vouw een scheiding tussen beiden broden, zie foto.
  12. Leg een theedoek over het brood en laat 30 minuten rusten.
  13. Verwarm de oven voor op 230ºC.
  14. Leg op een snijdplank een stuk bakpapier en rol het deeg op het bakpapier. Doe dit ook met het andere deeg en schuif het met bakpapier het op een ovenplaat.
  15. Bak de ciabatta 15 á 20 minuten.
  16. Laat de ciabatta iets afkoelen voor het snijden.

 

FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten

Eén reactie

  1. Pingback: Pompoensoep - TastyRecipes