Gepocheerde perencake met specerijen

Ondanks dat ik dol ben op de zomer ben ik ook dol op de herfst, de kleuren, smaken en geuren en  daar hoort dit heerlijke gepocheerde peren cake met specerijen zeker bij. De kardemom, anijszaad en nog vele specerijen laten heerlijke geuren in de keuken achter. Een echte herfst cake dus!

 

Ingrediënten

  • 4 peren
  • 1 liter heet water
  • 1 zakje earl grey
  • 6 el honing
  • 1 el citroensap
  • 1 steranijs
  • 5 kardemom peulen
  • 4 kruidnagel
  • 2 reepjes schil van sinaasappel en sap
  • 1 kaneel stokje
  • 1 tl vanille extract

Voor het beslag

  • 200 g bloem
  • 100 g amandelbloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl anijszaad
  • 1 tl kardemompoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • 170 g boter
  • 160 g lichtbruine suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 4 eieren
  • 200 g Griekse yoghurt

Bereiding

  1. Voor het pocheren van de peren, giet de bovenstaande ingrediënten behalve de vanille extract in een ruime diepe pan en breng dit aan de kook. Verwijder na 1 minuut het thee zakje.
  2. Schil de peren en verwijder het klokhuis van onder.
  3. Leg de peren in de pan en zet het vuur op laag vuur. Keer de peren regelmatig om.
  4. Pocheer de peren tot ze gaar zijn. Prik met een mes in de peren om te checken of ze gaar zijn.
  5. Zet de peren over op een bord en zet het vuur hoog om het vocht in de pan te laten koken. Laat het vocht koken tot het een licht siroop wordt en giet het door een zeef.
  6. Verwarm de oven voor op 175ºC
  7. Voor het beslag mix de boter, suiker en vanille suiker tot het licht en romig wordt.
  8. Voeg de eieren een voor een bij en blijf mixen.
  9. Meng de bloem met de amandelbloem, bakpoeder, kaneel, anijszaad, kardemompoeder en de gemberpoeder en schep het in twee delen bij het botermengsel en blijf mixen.
  10. Voeg de yoghurt erbij en mix nog kort.
  11. Bekleed een bakvorm met bakpapier­­ en giet het beslag in de vorm. Verdeel het overige stroop door het beslag i­n de vorm maar bewaar ongeveer een halve eeltlepel.
  12. Leg de peren staand in het beslag.
  13. Bak de taart 60 minuten, check tussendoor met een saté prikker of gaar is in het midden.
  14. Laat de cake goed afkoelen en besmeer het met de rest van de stroop.
  15. Versier met de gebruikte kaneelstokje, steranijs en de sinaasappelschillen.

 

FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten