Geroosterde kip uit de oven

Geroosterd kip uit de oven, heerlijk juicy van binnen en krokant van buiten met toevoeging van smaken als boter, peterselie, knoflook en citroen geven de kip nog meer smaak dimensie. De jus maakt het helemaal af want daar zitten de overgebleven smaken van de kip. Een aanrader om voor je familie met de feestdagen te serveren.

Ingrediënten

  • Hele kip (1500 gram)
  • 3 lente uitjes
  • 1 bol knoflook
  • 1 citroen
  • 1 venkel
  • 5/6 sjalotjes
  • zout

Voor de botermengsel

  • 110 g boter kamertemperatuur
  • 10 g peterselie fijngehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 3 tenen knoflook geraspt
  • 1 el citroensap

Voor de Jus

  • 3 el bloem
  • 200 ml koud water
  • Zout naar smaak

Bereiding

  1. Haal een half uur van te voren de kip uit de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200ºC
  3. Meng de boter, peterselie, oregano, knoflook en de citroensap goed door en zet dit aan de kant.
  4. Dep de kip met keukenpapier goed droog.
  5. Maak met je vingers het vel los van de bost en stop daarin voorzichtig het botermengsel in.
  6. Verdeel het overige botermengsel over de kip aan beiden kanten en het zout en peper.
  7. Stop in zijn geheel de citroen in de kip en de lente uitjes.
  8. Bind de twee poten aan met keukentouw.
  9. Snijdt de sjalotjes doormidden en leg deze op een ovenschaal met de platte kant naar beneden in het midden tegen elkaar.
  10. Leg de kip boven op de sjalotjes.
  11. Snijdt de venkel in 4 stukken en leg deze verspreid in de schaal.
  12. Snijdt de bol knoflook doormidden en leg deze ook in de schaal.
  13. Giet in een kleine straal nog wat olijfolie over de kip en de venkel en zet de schaal in de oven voor 50 minuten.
  14. Schakel de oventemperatuur naar 180ºC.
  15. Haal de kip uit de oven en bedek het met aluminium folie voor 10/15 minuten om te rusten.
  16. Leg de kip op een schaal met de groente eromheen.
  17. Voor de jus meng in een kommetje de bloem en het water en zet dit aan de kant.
  18. Verwijder alleen het extra vet uit de braadslee en verwarm de rest van de overblijfselen met het bloemmengsel en blijf goed roeren met een garde en laat het 10 minuten op middelhoog vuur koken. Indien je de jus dunner wil voeg er meer water bij.
  19. Serveer de jus bij de kip en Pommes Duchess.
FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten