Kip bastilla

Een heerlijke Arabische pastei van kip, eieren en uien met geurige kruiden en specerijen. Krokant, zoet en hartig tegelijk, een heerlijk smaakpalet. Het kost wel wat tijd en voorbereiding maar het is het zo waard.

 

Ingrediënten

  • 4 kippenpoten (zonder huid)
  • 3 uien
  • 5 el olijfolie
  • 1 ½ tl kurkuma
  • 1 ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 ½ tl zout
  • Handvol verse peterselie gehakt
  • Handvol verse koriander gehakt
  • 1 pak filodeeg of brickdeeg
  • 70 g gesmolten boter
  • 180 g amandelen
  • Zonnebloem olie om te bakken
  • Poedersuiker
  • Kaneel

 

Bereiding

  1. Giet de olie in een pan en leg daarin de kip.
  2. Snijdt de uien in kleine blokjes en voeg ze bovenop de kip.
  3. Voeg alle kruiden toe bij de kip en roer goed door. Laat de kip 45 minuten koken totdat bijna de kip van het bot valt.
  4. Haal de kip uit de pan en laat deze afkoelen. Scheur het vlees van de bot af in kleine stukjes.
  5. Kook ondertussen het overgebleven mengsel in de pan op hoog vuur totdat het vocht is verdampt.
  6. Kluts de eieren in een kom en voeg deze bij het uienmengsel en roer door elkaar.
  7. Als de eieren goed zijn gebakken zet ze dan over in een schaal om af te koelen.
  8. Bereidt de amandelen door ze in een kokend water te zetten en laat dit 3 minuten staan. Haal ze uit het water en druk met je vingers het vel af. Dep ze goed droog.
  9. Verwarm een hapjespan met zonnebloemolie. Als de olie goed heet is dan schep je de amandelen in de olie. Bak ze kort aan totdat je ziet dat ze lichtbruin beginnen te worden. Haal ze uit de olie en zet ze in een schaal met keukenpapier, laat ze afkoelen en maal ze fijn. Meng de gemalen amandelen met de poedersuiker en kaneel
  10. Verwarm ondertussen de oven voor op 180c
  11. Vet ondertussen een ovenschaal met boter of olie in en leg een brickdeeg half over de rand van de vorm en bestrijk het met boter. Herhaal dit totdat de vorm helemaal bedekt is.
  12. Verdeel het kippenvlees in de vorm. En daarop de eimengsel en als laatste verdeel de amandelen er bovenop.
  13. Vouw nu de randen naar binnen en bestrijk elke rand met boter.
  14. Bestrijk de bovenkant met boter en leg er nog extra filodeeg op en druk de rand naar binnen als een dekentje.
  15. Druk de bastilla nu met je hand iets plat en bestrijk de bovenkant weer met boter.
  16. Zet de bastilla in de oven voor ongeveer 25 á 30 minuten of totdat de bovenkant een goudbruin korstje heeft.
  17. Haal de bastilla uit de oven, laat het afkoelen en garneer het met poedersuiker en kaneel.
FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten