Kip biryani

Dit heerlijk geurige klassieke rijstgerecht genaamd biryani uit India mag zeker niet bij mij ontbreken in het rijtje. Vol kruiden, specerijen en vol van smaak als je net als ik hier zo van houd. Het gerecht is uiteraard ook met lams en rundvlees, maar ook met vis te bereiden.

 

Ingrediënten

  • 700 g kippendijen en poten
  • 3 tenen knoflook geraspt
  • 40 g verse gember geraspt
  • 4 el yoghurt
  • ½ tl kardemonpoeder
  • 4 el Biryani masala
  • 1 ½ el citroensap
  • 1 kleine groene peper gehakt
  • Handvol verse koriander gehakt
  • Handvol verse munt gehakt
  • 1 grote ui in halve maantjes gesneden
  • 2 tomaten in kleine blokjes
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 300 g basmatirijst
  • 4 kardemompeulen
  • 4 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 4 eieren
  • 3 el melk
  • 4-5 draadjes saffraan of snufje food color

 

Bereiding

  1. Doe de kip in een kom met daarbij de knoflook, gember, zout, yoghurt, kardemonpoeder, biryani masala, citroensap, groene peper, koriander en de munt en meng goed door elkaar. Zet de kip in de koelkast en laat het een uur marineren of langer als je de tijd hebt.
  2. Week de rijst in water en laat dit staan.
  3. Giet de olie in een koekenpan en bak de uien bruin aan en zet het over op een bord met keukenpapier
  4. In dezelfde koekenpan met olie voeg je de tomaten en kook deze 5 minuten of totdat de tomaten zacht zijn geworden.
  5. Giet de kip bij de tomaten, roer het goed door en laat dit 25 á 30 minuten koken.
  6. Kook de eieren 6 minuten in water. Pel ze en zet ze aan de kant.
  7. Doe water in een pan met zout, kruidnagel, laurierblad en de kardemompeulen.
  8. Spoel de rijst met water totdat het water helder wordt en giet de rijst in de pan met kokend water.
  9. Kook de rijst voor 80% dus niet helemaal gaar.
  10. Verwijder het deksel van de pan met de kip zodat het vocht iets kan verdampen.
  11. Haal de helft van de kip met de saus uit de pan.
  12. Giet de rijst af en verdeel de helft van de rijst over de kip.
  13. Verdeel bovenop de rijst weer de rest van kip en dan weer de rest van de rijst.
  14. Strooi het gebakken uitje over de rijst.
  15. Verwarm de melk in de magnetron, voeg daarbij de saffraan. Laat het 1 minuut trekken en verdeel het met een lepel over de rijst. Leg de gekookte eieren bovenop de rijst. Zet de deksel op de pan en laat dit nog 10 minuten op laag vuur koken.

 

 

 

FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten