Sinaasappeltaart met kardemom

Een zonnige taart met een volle smaak van sinaasappel. En met al die sinaasappels die te verkrijgen zijn is het niet moeilijk om lekkere desserts te maken. Deze sinaasappeltaart is een variant op de bekende citroentaart. En kardemom en sinaasappel is heerlijke combo wat mij betreft.

 

Ingrediënten

Voor de sinaasappel vulling

  • 370 ml sinaasappelsap vers
  • 4 kardemompeulen gekneusd
  • 3 schillen van een sinaasappel
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren (m)
  • 2 eidooiers (m)
  • 30 g maïzena

Voor de zanddeeg

  • 250 g bloem
  • 140 g boter
  • 90 g suiker
  • 1 eidooier (m)

Bereiding

  1. Meng voor het zanddeeg de bloem, suiker en de boter met je handen. Voeg de eidooier erbij en kneed verder met je handen totdat het een bol wordt.
  2. Druk het deeg iets plat en wikkel het in plastic folie en zet het in de koelkast.
  3. Haal het deeg uit de koelkast en rol het met een deegroller tot 24 cm.
  4. Vet een bakvorm en zet het deeg over in de vorm en druk de zijkanten aan. Verwijder het overtollige deeg. Prik over de hele bodem gaten met een vork.
  5. Leg er bakpapier op en giet er de bakbonen op. Zet de vorm in de oven voor 13 minuten.
  6. Na 13 minuten verwijder de bakbonen en haal de bakvorm weg en zet de bodem weer terug in de oven en bak hem nog 12 minuten goudgeel.
  7. Haal de bodem uit de oven en laat het afkoelen.
  8. Verwarm het sinaasappelsap samen met de schillen en de kardemom in een sauspan.
  9. Klop in een schone kom de eieren, eidooier, suiker en de maïzena goed door.
  10. Verwarm de oven voor op 180ºC
  11. Giet de sinaasappelsap bij de eieren en blijf roeren. Giet het daarna door een zeef.
  12. Zet de bakvorm in de oven en giet rustig het sinaasappelsaus in de vorm en bak het 25 minuten op 160ºC
  13. Haal de vorm uit de oven en laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast voor 2 uur of langer.
  14. Garneer met sinaasappel schijfjes en munt.
FavoriteLoadingVoeg toe aan favorieten